Aquest és el bloc de la Glòria Morera... us interessa l'art? us agrada la pintura? l'escultura? la poesia? doncs segur que ens entendrem!

El Caballete Cojo-Nudo

Glòria Morera, establerta a Santa Coloma de Farners des de l’any 1.974, publica aquest mes d’abril de 2009, les seves memòries. La presentació es farà coincidint amb la inauguració de l’exposició de pintures a l’oli “El món de Glòria Morera”.


Glòria Morera, filla d’una família burgesa de Terrassa, es va formar a l’Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona. Un cop llicenciada en Belles Arts, la seva pintura va ser premiada per l’Institut Francès de Barcelona, amb una beca a París. Posteriorment, va impartir classes de dibuix a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i en el Liceu Francès de Barcelona. Glòria Morera, que sempre ha lluitat per la igualtat de la dona en el món de l'art, va organitzar i presidir el Saló Femení d’Art Actual de Barcelona, de l’any 1.962 al 1.967.

Les seves memòries comencen a partir de la Guerra Civil Espanyola i arriben fins als nostres dies. A través de les vivències íntimes, personals i professionals de la Glòria, el lector podrà conèixer diversos aspectes de la nostra història més recent, sempre amb l’art com a protagonista.

Glòria Morera és una artista polifacètica que domina la pintura, l’escultura i la poesia. A Santa Coloma de Farners trobem escultures seves al Parc de Sant Salvador (Monument escultòric d’homenatge a Sant Salvador d’Horta), davant del Centre d’Assistència Primària (escultura dedicada als donants de Sang), a l’Ajuntament i en diverses col•leccions privades. Des de 1.959 fins ara, Glòria Morera ha estat present en moltes exposicions individuals i col•lectives, tant a Catalunya com arreu de l’Estat Espanyol. És autora de cinc poemaris i en té dos més en preparació.


El lector podrà conèixer el creixement personal d'una dona que va destacar per avançar-se al seu temps i que va convertir aquest fet en la seva creuada personal. Glòria Morera explica que ”tota la meva vida he obrat molt sota les indicacions de la meva consciència i he estat molt fidel a mi mateixa... el temps m’ha donat la raó.” De molt jove, ja estava molt implicada en la vida cultural barcelonina. Va organitzar i presidir el Saló Femení d’Art Actual de Barcelona, de l’any 1962 al 1967. Per tant, el lector de les memòries podrà connectar amb tot això, la lluita d’una dona per fer-se un lloc en un món i una època d’homes, les il•lusions, les decepcions, moments dramàtics en la vida d’una persona, l’art, la cultura...

Les memòries de Glòria Morera es titulen “El caballete cojo-nudo”, perquè, segons explica ella mateixa “En els moments més dramàtics de la meva vida tenia un cavallet que estava coix, li faltava una roda, i d’aquí el títol. A més, sempre he pensat que en aquest món si no ets “collonut”, estàs perdut”.

La vida de Glòria Morera ha transcorregut en diverses ciutats i poblacions catalanes: Terrassa, Barcelona, Santa Coloma de Farners i Llafranc. Serà en aquests punts, on farà la presentació de les seves memòries. La primera tindrà lloc a la Gal-Gallery de Barcelona el proper 21 d’abril. Coincidirà amb la inauguració de l’exposició de pintures a l’oli “El món de Glòria Morera”. Els propers mesos es faran les presentacions en la resta de poblacions que han inspirat a aquesta artista.

Fotos del dia de la presentació de les meves memòries.